5_Stor-3.png

Hem Gallring Råd Kurs Studiebesök Föreläsning Sunt skogsförnuft Om oss Kontakt

Kurs i hyggesfritt i Uppland

Hemma hos kurs Sagt om våra kurser Bildgalleri

facebook_stor.gif

Välkommen på kurs i hyggesfritt!

Under rekonstruktion!

En introduktion till hyggesfritt skogsbruk

i Uppland

Fredag, 28 april, 2017.

Kurs i hyggesfritt skogsbruk för dig som vill få en bättre inblick i ett sundare sätt att sköta skogen. Vi går igenom grunderna i hyggesfritt skogsbruk med fokus på metoden Naturkultur. Du kommer att, tillsammans med andra deltagare, få gott om tid att diskutera och märka upp träd som ska bort i olika sorters skog. Kursen vänder sig till dig som är nybörjare och till dig som är mer erfaren. Utgångspunkten är småbruket Labbo i norra Uppland.

Innehållet i sammandrag

  • Att arbeta MED skogen istället för MOT den
  • Principer för val av träd
  • Naturlig föryngring och berikande plantering
  • Praktisk trädmärkning enligt Naturkulturmetoden i olika typer av skog
  • Övning - När är det värt att plantera i en lucka?

Tid och plats                                                   

Hemma hos Erik och Ingela Uhlås, Labbo 5 km nordost om Örbyhus. Samling sker i samband med fika kl. 09.00, fredagen den 28 april. Vi beräknar att avlsuta samma dag efter fika kl. 18.00.

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning till Labbo. Labbo ligger 5 km nordost om Örbyhus samhälle i norduppland (5 mil norr om Uppsala). Väg 292 öster om Örbyhus sväng mot Skärplinge. Kör ca. 2.5 km Strax efter litet backkrön sväng höger. "Labbo 2 / gårdsbutik". Kör 2.4 km mot Labbo , vägs ände , vitrappat boningshus , parkera uppe på gårdsplan.

Förberedande inläsning

När du betalat kursavgiften och meddelat oss dina fullständiga uppgifter: e-postadress, namn, adress och telefonnummer så skickar vi, efter sista anmälningsdag, ut deltagarlista och läsanvisningar för den teoretiska delen av kursen. Denna inläsning är inte obligatorisk, men vi lovar att du får ut mer av kursen om du är teoretiskt bättre förberedd. I våra praktiska övningar hänvisar vi ofta till olika teorier inom hyggesfritt skogsbruk.  

Att ta med sig

Ta med kläder och skor så att du kan hålla dig varm och torr. Om du har trädborr, lupp, höjdmätare, måttband, talmeter och relaskop, så ta med även dessa. Det är alltid intressantare att utgå från de eventuella verktyg/redskap som deltagarna själva har. Annars har vi naturligtvis allt som behövs, som du får låna och prova på.

Omfattning

Kursens omfattning är totalt åtta timmar effektiv undervisning. Utöver detta kommer det att finnas gott om tid i samband med fika och mat att lära mer av varandra i en avslappnad och stimulerande miljö.

Pris

Pris: 1 900 kr/person + moms.

I priset ingår läsanvisningar, praktikmaterial, samt hemlagad lunch och två fika.

Anmälan

En bindande anmälan görs senast den 14 april genom att betala in 2 375 kr på bankgiro 244-8207. Kom ihåg att meddela oss dina fullständiga uppgifter; e-postadress, namn, adress, telefonnummer och eventuella önskemål om skjuts (se nedan). När betalning och fullständiga uppgifter är inkomna skickar vi ut kvittenserna. Kontakta Erik Uhlås på info@hyggesfrittskogsbruk.se alternativt på mobil 070-228 00 93 . Om återbud sker mindre än tio dagar före kursstart betalas inte anmälningsavgiften tillbaka. Max tio deltagare och det är ”först till kvarn” som gäller. Om det blir mindre än sex anmälningar ställer vi in kursen och kursavgiften återbetalas.

Önskad skjuts

​Önskas skjuts mellan Örbyhus tågstation och Labbo cirka 30 minuter före respektive kurststart och efter kursslut så ordnar vi det. Vänligen hör av dig i god tid.

Boende

Prova Ånbo gård och frukost i Vendel, cirka 1 mil söderut telefonnummer 0709-992212. Annars går "pendeltåget" Upptåget frekvent sträckan Uppsala-Gävle förbi Örbyhys tågstation för andra boendealternativ.

Arrangör och kursansvarig

Bröderna Uhlås hyggsfria skogsbruk arrangerar och ansvarar för kursen.

 

 Copyright 2016 Bröderna Uhlås hyggesfria skogsbruk